srijeda, 15. listopada 2014.

Low-budget London

Zašto advent u Londonu?



Urban food festival (svake subote od podneva do ponoći) – za sve one koji vole papati i isprobavati razne kuhinje, u Euro Car parku, Shoreditch, bit će postavljeni deseci štandova i kamiončića koji će posluživati hranu iz raznih krajeva svijeta. Možete degutirati pad thai, halloumi souvlaki, sushi, schwarma, burritos, pržene žablje nožice, razne slatke deserte, tu je i vegetarijanski kutak i mogli bismo tako nabrajati unedogled. U svakom slučaju vrlo zanimljiva hrana iz cijelog svijeta. Ulaz je besplatan, no hrana nije. Ukoliko niste voljni potrošiti nešto novaca na ovu prefinu hranu, možete barem šetati uokolo i njuškati. Pogledajte slike s prošlogodišnjih Urban Food Street festivala.

East End Tour Bowl of Chalk: My Neck of the Woods – ukoliko ne želite plaćati turističkog vodiča, a svakako želite nešto naučiti o Londonu, ovo je prava tura za Vas. Tura „plati koliko želiš“ počinje u 10:30h ujutro ili 14:30 popodne, a vodič će Vas voditi na East End market uključujući i Columbia Road, Brick Lane i Old Spitalfields, zatim ćete vidjeti street art, groblje Bunhill Fields i druge zanimljivosti. Jutarnja tura započinje u blizini katedrale Sv. Pavla, a popodnevna ovdje završava. Pogledajte detalje o vođenim turama.

Klizanje na Somerset House-u (svaki dan) – ako ste više romantični tip, uhvatite se za ruke i kližite na otvorenom klizalištu. Cijene se kreću od 7,50 £ na više. Ukoliko ste više noćni tip, opet se uhvatite za ruke, ali ovaj put na noćnom klizanju. Noćno klizanje održava se svaki dan s početkom u 20h. Birajte između više termina, od 20-21h ili od 21:15-22:15. Za glazbu su zaduženi odlični dj-i, a pušta se sve od r'n'b-a, hip hop-a, house-a, soul-a, funk-a i mnogih drugih žanrova. Noćno klizanje je ipak nešto skuplje 17£, ali tko voli... Ulaznice za klizanje na Somerset House-u možete kupiti online gdje unaprijed birate datum i vrijeme klizanja.

Winter Wonderland Hyde Park (svaki dan od 10:00h do 22:00h) – nikako nikako nikako ne propustite ovu čaroliju lampica, zabave i zanimljivosti u ovoj, kako samo ime kaže, zimskoj čudesnoj zemlji. Tu ćete imati priliku razgledati ledene skulpture, božićne štandove s raznim božićnim suvenirima, hranom i kuhanim vinom, najveće klizalište na otvorenom u Ujedinjenom Kraljevstvu okruženim s više od 100 tisuća lampica. Tu je i lunapark s roller coasterima, vrtuljkom i rotirajućim opservatorije koji Vas diže na 60m visine pružajući prekrasan pogled na raskošni London po noći. Zabavljat će Vas i akrobati svojim neviđenim vještinama, a možda upoznate i Djeda Mraza koji će Vam sigurno ostvariti neku želju. Ulaz je besplatan, a atrakcije se naplaćuju. Ako ne želi trošiti novac, možete jednostavno šetati ovuda i uživati u show-u akrobata i, naravno, romantičnom ugođaju. Ne propustite ova adventska događanja u Hyde Parku.

Božićni sajmovi (svaki dan od 11:00h) – na više mjesta u gradu možete uživati u božićnim sajmovima, jeftinijim cijenama hrane, vina, suvenira i svih ostalih sitnica koje božićni sajmovi nude. Ulaz besplatan.


Top 6 besplatnih atrakcija u Londonu

Natural History Museum (Prirodoslovno povijesni muzej)
U ovom muzeju otkrijte veličanstvenost dinosaurusa koji su živjeli u pretpovijesno doba. Ovdje možete vidjeti i legendarnog T-Rexa i druge dinosauruse čiji su modeli i kosturi u stvarnoj veličini. Dinosaurusi se nalaze u plavoj zoni. U zelenoj zoni muzeja možete vidjeti preparirane ptice i njihova jaja te usporediti ono najmanje koje je manje od nokta malog prsta s najvećim koje je veličine nogometne lopte. Zatim postoji crvena zona u kojoj možete otkriti „Zemljino blago“; plemenite metale, kristale, dragulje. Svakako posjetite ovaj muzej. Ulaz je besplatan za ovu stalnu postavu. Naplata se vrši prilikom privremenih postava. Radno vrijeme muzeja od 10 do 17:50 sati (zadnji ulazak u 17:30).

Imperial War Museum (ratni muzej)
Melem za muškarce. Doživite originalne priče iz Prvog svjetskog rata u ovom ratnom muzeju. Ovdje ćete vidjeti sačuvanu ostavštinu iz ratnih sukoba između 1914. i 1918. godine, od korištenih konzervi hrane, pisama ratnika koji se nikada nisu vratili, do raznih oružja i korištenih transportnih sredstava. Odmah po ulasku u muzej pažnju će vam privući veliki artefakt oružja, tenkova i aviona koji visi sa stropa. Tu se može vidjeti i patrolni Land Rover iz Iraka i argentinski operacijski stol s falklandskog otočja. Kako se penjete na više katove muzeja, ton je sve mračniji. Tako je na trećem katu izložba Holokausta (nije pogodna za mlađe od 14) čiji su vrhunac bili koncentracijski logori, a iznad ove izložbe prikazani su zločini protiv čovječnosti (nije pogodno za mlađe od 16). Muzej je otvoren svaki dan od 10 do 18 sati. Na ulazu puštaju do 17:30 sati.

Stand-up komedija ponedjeljkom u kazalištu Royal Stratford East
Održava se ponedjeljkom u baru u kazalištu Royal Stratford East i to je ujedno najduže igrana besplatna londonska komedija. Počinje u 20 sati, odličan line-up je tu da vas nasmije do suza. Budući da nećete platiti za upad, imat ćete novaca i za popiti piće. Redovne večeri poezije su nedjeljom, a glazba uživo je svaku večer od 18 sati.

Odmorite se u mirnom vrtu Kyoto u Holland parku.
Ne samo da ovaj park ima mnoštvo sportskih rekvizita, dječjih igrališta, drveća, staza i eko-park, već i posebno uređeni dio – tradicionalno dizajnirani japanski vrt. Svi znamo koliko su Japanci poznati po svojim cvjetnim aranžmanima. Ovaj vrt kreiran je u sklopu japanskog festivala u Londonu 1992. godine, a tu se nalaze i vodene atrakcije – slapovi i jezerca – koji će zasigurno omogućiti više prekrasnih fotografija.

Posjetite dvorište Somerset house-a
Dok ljeti ovdje možete trčati kroz gomilu fontana, zimi se ovo dvorište pretvara u klizalište. Posebno je lijepo ogromno božićno drvce koje je u prosincu i siječnju ovdje postavljeno, a štandovi s kuhanim vinom i mirisom i okusom zaokružuju ovu idiličnu božićnu romantiku.

Gledajte hranjenje pelikana u St. James parku
St. James park dom je prekrasnim pelikanima. Pelikani nastanjeni u ovom parku zapravo su još u 17. stoljeću bili donacija ruskog ambasadora Charles-u II. Pelikani se hrane svaki dan od 14:30 do 15:00 sati pa možete besplatno promatrati ovaj čudesan prizor. Osim pelikana, park pruža i prekrasan pogled na Buckingham palaču upravo kada mostom prelazite preko jezera.






Gdje najbolje i najjeftinije jesti?

Svi mi volimo papati. Za Vas smo odabrali nekoliko dobrih i kvalitetnih restorana i fast food-ova koji su cjenovno pristupačni hrvatskom džepu. 

Daddy Donkey – odličan meksički fast food. Bilo da uzmete „three amigos“, „naked burrito“ ili Daddy D Burrito, birate između 6 različitih punjenja uključujući i tomatillo govedinu (komadići govedine kuhane sa zelenom tomatillom i šalšom od limete) i picodillo (govedina s češnjakom, lukom, paprikom, kuminom, origanom, rajčicama…). U svakom slučaju kombinacije su brojne i sigurno nećete pogriješiti koju god isprobali. Pripremite se na čekanje u redu.

Prosječna cijena obroka: cca 5,50 £
Radno vrijeme: 7:30 – 16:00 svaki dan
Adresa: Leather Lane Market
Metro: Farringdon



E Pelicci – smješten u istočnom dijelu Londona. Ovaj restoran privlači mnoge goste svojom odličnom atmosferom i uređenjem, ali i velikim osmijehom i ljubaznošću konobara. Iako porcije i nisu iznad nekog prosjeka, hrana se priprema s velikom pažnjom i ponosom još od 1961. godine. Talijanski specijaliteti su vrlo ukusni, ali i fish & chips, svježe grillani svaki dan. Ovaj talijanski restoran/snack bar svakako će Vas oduševiti ugodnom dobrodošlicom.

Prosječna cijena obroka: cca 7 £
Radno vrijeme: 7:00 – 16:00 pon-sub
Adresa: 332 Bethnal Green Road
Metro: Bethnal Green tube


Exmouth market – u ovoj poznatoj ulici nalaze se brojni barovi, trgovine, ali i street food štandovi! Ovdje se nalazi oko 20-ak štandova svaki sa svojim izborom vrućih jela gdje zaposleni Londončani često odlaze u pauzi na ručak. Možete isprobati talijanske kobasice s roštilja, palačinke i gallete napravljene prema tajnom obiteljskom receptu, svježe gljive i špinat na pari kako bi se sačuvao dobar okus, i razna mesna, riblja i vegetarijanska jela s brojnim začinima. Tu su još i odlični sendviči, salate i brojne slastice za svačije nepce. Najprometnije je četvrtkom i petkom, a ako želite stići na dobar ručak, požurite prije 14h jer tada se već neki štandovi zatvaraju.

Prosječna cijena obroka: varira ovisno o jelu
Radno vrijeme: 12:00 – 15:00 pon-pet
Metro: Farringdon

Fleet River Bakery – pekarnica prepuna slatkih delicija. Osim regularnih čokoladnih torti i slično, tu se može naći i čudnovate poslastice kao što je Fleet Jaffa Slice ili kolač od karamele i maslaca od kikirikija, svaki uz odličnu šalicu kave. Osim slastica, tu se od podneva može pojesti i odličan ručak za malo novaca, primjerice lazanje, gulaš i slično. Porcije znaju biti velike, a najest se možete za manje od cenera. Nedavno su u svoj menu uvrstili i plate s narescima i sirom koje se poslužuju navečer.

Prosječna cijena obroka: 8 £
Radno vrijeme: 7:00 – 19:00 pon - sri; 7:00 – 21:00 čet - pet; 8.30 – 18:00 sub; 8.30 – 16:00 ned
Adresa: 71 Lincoln's Inn Fields
Metro: Holborn tube


German ze Herman – kao što i samo ime kaže, ovdje možete degustirati brojne njemačke sočne kobasice u obliku hot dog-a s hrskavim kruhom/pecivom. Bilo da volite ljute ili blage umake, svakako isprobajte oboje. Nećete požaliti.

Prosječna cijena obroka: 6 £
Radno vrijeme: 7:00 -23:30 pon – čet; 7:00 – 00:00 pet; 10:00 – 00:00 sub; 10:00 – 23:30 ned
Adresa: 33 Old Compton Street
Metro: Leicester Square/Piccadilly Circus


Hummus Brosvelike porcije i srednjoeuropski okusi čine ovaj restoran vrhunskim odabirom za ručak. Njihov specijalitet je hummus poslužen u zdjelicama s paprikom i maslinovim uljem. Svakako začinite ovo jelo sokom od limuna s češnjakom dostupnim na svakom stolu. Uz regularnu porciju dobiju se i dva topla integralna peciva. Preporuča se i neki prilog. Za centar Londona, ovo je zaista odličan odabir uz nisku cijenu za kvalitetan ručak.

Prosječna cijena obroka: 6 £
Radno vrijeme: 12:00 – 22:00 pon - sub; 12:00 – 17:00 ned
Adresa: 88 Wardour Street
Metro: Oxford Circus ili Tottenham Court Road tube


Kerbisher & Malt – jedan od boljih fish & chips restorana u Londonu po prihvatljivoj cijeni. Ovaj restoran drži do visoke kvalitete i striktnih pravila u vezi pravljenja hrane. Ovdje možete isprobati razna morska jela, ali isto tako i gledati šefa kuhinje kako priprema Vaše jelo budući da su nedavno stavili televizor u prostor restorana koji prikazuje kako šef rezucka upravo Vašu ribu i radi domaći tartar.






Prosječna cijena obroka: 6,50 £
Radno vrijeme: 12:00 – 22:00 pon – sub, 12:00 – 21:00 ned
Adresa: 164 Shepherd's Bush Road
Metro: Hammersmith tube

Javni prijevoz u Londonu

Preporučamo kupovinu Travelcard ili Oyster kartice koje služe za javni prijevoz. Možete platiti karticu za nekoliko dana vožnje javnim prijevozom što ispada jeftinije nego kada biste kupovali pojedinačne karte. Npr. Travelcard se može koristiti za različite zone (preporučamo 1-4 zone) tijekom dana od ponedjeljka do petka te cijeli dan noć subotom i nedjeljom. Vrijedi za sve autobusne linije unutar zona, metro, tramvaj i DLR (vlak). Karticu možete kupiti na aerodromu ili na većim postajama (Stratford, Ilford i sl.).

Cijena Travelcard za 1-4 zone za 7 dana – 45 £


Oyster je pre-paid kartica. Taksi – najskuplje rješenje.

Downloadajte svoju London metro kartu po zonama i linijama





Za sve dodatne informacije, rezervacije putovanja i druge upite pišite nam na info@chilitours.hr ili zovite na 01/483 98 54


Vaš Chili team


Nema komentara:

Objavi komentar